מורה למדעים חקלאות וסביבה
  www.michaelstriem.022.co.il
ד"ר מיכאל שטרים Dr. Michael Striem
יום ה', ה’ בכסלו תשע”ח
    דף הבית  |  אודות  |  מורה  |  מרצה  |  מטפח  |  קורות חיים  |  אנגלית  |  יצירת קשר  |  אישי תחביבים ועוד  
דר' מיכאל שטרים הוא כיום מורה מוסמך בכיר להוראת מדעים, ביולוגיה, חקלאות וסביבה. דר' שטרים גם מרצה במכללת הגליל על נושאי גידול גפן, טיפוח והשבחה של גפנים. מטפח גפן מאכל ויין, יועץ בטיפוח והשבחה של גפן. ויועץ בשימוש בסמנים גנטיים מולקולריים.

את דרכו המקצועית החל מיכאל בבית הספר התיכון החקלאי "הכפר הירוק" שם למד וחי בפנימייה בין השנים 1967 עד 1971. מיכאל התמחה ועשה בגרות במטעים ובטכנולוגיה של מזון. ביחד עם חברי גרעין הנח"ל 'ארגוב' וגרעין 'אתגר' אזרחו את ההאחזות 'נח"ל-גולן' והקימו במאי 1972 את קיבוץ אפיק ברמת-הגולן.בקיבוץ התמנה מיכאל לתפקיד "מרכז ענף המטעים". בתפקידו זה ניהל את נטיעת מאות הדונמים של מטעי הנשירים (תפוח, שזיף, אגס ואפרסמון) והסובטרופים (אבוקדו ומנגו) בדרום רמת הגולן. לאחר שסיים מיכאל את לימודי התואר הראשון בפקולטה לחקלאות ברחובות בתחום המטעים (1974) התבקש לשמש בתפקיד מדריך מטעים בדרום רמת הגולן מטעם מדור המטעים של הסוכנות היהודית. בתקופה זו היה גם חבר בועדת הנוטעים של המועצה האזורית רמת-הגולן, והיה בין הפעילים להרחבת נטיעות הכרמים של ענביי היין והקמת היקב בקצרין, רמת הגולן. מיכאל שטרים החל את עבודתו בהשבחה בשנת 1983 כשהצטרף לצוות ההשבחה בניהולו של פרופסור פנחס שפיגל-רואי, במחלקה להשבחת עצי-פרי וגפן, במנהל המחקר החקלאי של משרד החקלאות (מכון וולקני).בתחילה היה ממונה על כל עבודת הטיפוח וההשבחה של שקדים. נטעו מספר חלקות תצפית של טיפוסים נבחרים, בקיבוץ סעד ובקיבוץ נחשון. כמו כן היה ממונה על טיפוח זנים חדשים של ענבי יין, ועזר לצוות ההשבחה של ענבי המאכל בעבודת ההשבחה ובמיוחד במחשוב איסוף ועיבוד הנתונים. כחבר קבוע של צות הטעימה במכון היישראלי ליין ליווה את הזן 'ארגמן' בצעדיו הראשונים בכרמי ישראל (כתבה באנגלית). מיכאל שטרים גם היה בצוות הטעימה של המגזין 'יין וגורמה' בראשית שנותיו ביחד עם חבריו פרופסור עמוס הדס ומיכאל (מימי) בן-יוסף. שטרים וחבריו פרסמו מאמרים במגזין והדריכו כורמים וייננים צעירים בשיא עונת התפתחותם של יקבי בוטיק רבים בישראל. את עבודת הדוקטורט עשה בהבנת התכונה הגנטית להעדר זרעים בגפן. תכונה זו מושפעת מגודל הזרע, קושיות הזרע ומידת התפתחות האנדוספרם בתוך הזרע. למסקנה זו הגיע מבדיקה מעמיקה של זרעי גפן מזנים שונים, ותחת השפעות סביבתיות שונות, בעיקר השפעת ההורמון הטבעי ג'יברלין (ומעקבי סינתזת ג'יברלין) בזרעי גפן.דר' מיכאל שטרים גם פיתח סמנים גנטיים מולקולריים הקשורים לתכונת העדר הזרעים בענבי מאכל. את תקופת הפוסט-דוקטורט עשה באוניברסיטת קורנל (Cornell), ניו-יורק (1994-5). שם הרחיב את השכלתו בגנטיקה מולקורית, שימוש בסמנים גנטיים מולקולריים והנדסה גנטית של גפן במעבדה של פרופסור ברוס רייש (Prof. Bruce Reisch). שם גם למד להכיר מקרוב זנים עמידים למחלות ויבא לארץ שני זנים חדשים: 'טרמינט Traminette' ו- 'נוארה Noiret'. בשנת 2001 עבר לעבוד עבור חברת SUN WORLD בקליפורניה, כמטפח גפן. במשך כ- 8 שנים יצר זני גפן חסרי חרצנים חדשים והמשיך לפתח את הבנתו על התפתחות זרעי גפן בתצפיות וניהול בסיס נתונים ממוחשב של אלפי צאצאים מהכלאות גפן. לאחרונה הובא ארצה אחד הזנים האפילים שטיפח אשר זכה לשם ®AUTUMNCRISP. דר' מיכאל שטרים רכש את תעודת ההוראה במסלול להסבת אקדמאים להוראת מדעים במכללת סמינר הקיבוצים. הלימודים וההכשרה תרמו באופן משמעותי ליכולת ההוראה בפועל בהרחבת עולם המושגים האקדמיים ופתיחת צוהר לעולם היחסים של מורה-תלמיד. חשיבות הנרטיב הייתה נקודת מפנה עבור אקדמאי, חוקר, שהורגל בהסתכלות הממוצעת עם סטיית-תקן והבדלים בעלי מובהקות סטטיסטית. קובץ קורות חיים: קובץ קורות חיים קישור אל רשימת פרסומים בעברית